GIS-päev

Eesti Geoinformaatika Seltsi, Eesti Rahvusraamatukogu ja paljude teiste asutustega koostöös läbiviidav GIS-päev (www.gispaev.ee) on hariduslik üritus, mis võimaldab geoinfosüsteemide kasutajatel ja tarnijatel läbi reaalse maailma kasutusjuhtude selgitada üldsusele, asutustele ja koolidele GIS-i rolli meie igapäevaelus.

GIS päev on globaalne sündmus. Erinevad GIS-i kasutavad asutused üle maailma osalevad GIS päeval olemasolevate ürituste sponsoreerimise või oma ürituse korraldamise kaudu. 2005. aastal korraldati rohkem kui 700 erinevat GIS päeva üritust 74 riigis üle maailma. Esimene GIS päev korraldati 1998. aastal.

GIS päeva mõte sai alguse 1987. aastal USA-s kui sealne Rahvuslik Geograafia Selts otsustas Geograafilise Teadlikkuse nädala (Geography Awareness Week) jooksul edendada koolides, organisatsioonides ja ühiskonnas geograafilist kirjaoskust. Suurt rõhku pandi geograafilise kirjaoskuse ednedamisele laste hariduses. GIS päeva peetakse igal aastal Geograafilise Teadlikkuse nädala (novembri kolmas nädal) kolmapäeval (www.gisday.com).

1999. aastal toimus Eestis muu maailma eeskuju järgides esimest korda “GIS-i ehk geograafia päev” (Tartu Ülikooli organiseerimisel ja Avatud Eesti Fondi toetusel). Alates 2005. aastast on rahvusvahelise GIS päeva tähistamine muutunud iga-aastaseks suurimaks laiemale auditooriumile suunatud populaarteaduslikuks GIS-valdkonna teabepäevaks Eesti Rahvusraamatukogus. Idee algatajaks oli Inge Nael Statistikaametist ning ürituse nimeks sai GEOGRAAFIA PANEB PAIKA (ingl.k. Geography Matters). GIS päeva raames korraldatakse igal aastal novembri kolmanda nädala kolmapäeval teabepäev, mille raames toimub palju huvitavaid üritusi igale vanuserühmale. Alates 2011. a korraldab teabepäeva Eesti Geoinformaatika Selts (www.estgis.ee/archive) koostöös erinevate õppeasutuste ning GIS- ja kartograafia valdkonnas tegutsevate organisatsioonide ja ettevõtetega.

Teabepäev annab ülevaate geograafia ja kartograafia valdkonnas toimuvast arengust ning GIS-tehnoloogiale rajatud teenustest ja uuringutest. Ettekanded tutvustavad teema uusi vaatenurki ja suundumusi, mis annavad nii ideid pedagoogidele geograafia õpetamisel kui ka paeluvaid mõtteid teistele teemast huvitatuile. Noorematel osavõtjatele suunatud joonistamis- ja kaardi koostamise võistluste eesmärgiks on eelkõige lastes kaartide ja GIS-i vastu huvi äratamine.

Üritus on tasuta. GIS-päeva kohta on täpsem info GIS-päeva kodulehel www.gispaev.ee.